ChatBot Nedir?
ChatBot, türkçeye mesajlaşma robotu olarak çevrilebilir. ChatBot’lar, Facebook Messenger, Skype, Slack gibi mesajlaşma platformlarını üzerinde yeni bir kullanıcı deneyimi yaratan bir çözümdür.
ChatBot konusu, 2016 Nisan itibariyle Facebook’un lansmanı ile daha popüler hale gelmiştir. Facebook, messenger üzerinde çalışan ChatBot’lar ile mobil uygulamaların yerini alabilecek yeni bir arayüz yaratmak ve mesajlaşma platformlarında sahip olduğu üstünlüğü kullanmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, Facebook messenger üzerinde e-ticaretten, uçak rezervasyonuna, bankacılık işlemlerinden, finansal asistanlara binlerce ChatBot, aktif olarak kullanılmaktadır. Şu anda Facebook üzerinde 30.000 chatbot ve 100 bin’den fazla geliştirici bulunmaktadır ve bu sayı hızla artmaktadır.

ChatBot, yapay zeka için kolay bir arayüz sunarken, yapılandırılmış menüler ile de mikro uygulamar geliştirmeye izin vermektedir. Özellikle satış, pazarlama ve müşteri hizmetleri için yeni ve etkin çözümlerin ChatBot bazlı olarak geliştirilmesi mümkündür.
ChatBot Nerelerde Kullanılır?
Özellikle mobil uygulamaların kullanılabildiği her yerde ChatBot’lar kullanılabilir. Müşteri ilişkilerinde, şirket içi çözümlerde ChatBot’lar kullanımı kolay, yeni bir arayüz olarak ön plana çıkmaktadırlar. Özellikle asistan olarak kullanıldıklarında çok başarılı sonuçlar ortaya koyan ChatBot’ları önümüzdeki aylarda daha fazla görmeye başlayacağız.
ChatBot ve Türkiye
ChatBot konusunda Türkiye’de firmaların konuya ilgisi her geçen gün artmaktadır. Özellikle bankacılık sektörü ile başlayan ilgili e-ticaret ve kurumsal çözümler ile etki alanını geliştirmektedir.
Türkçe yapay zeka kabiliyetinde yaşanan eksiklikler, Türkçe ChatBot geliştirme konusunda doğru analiz ve strateji çalışmalarının yapılmaması, Türkiye’de konu ile ilgili çalışmaların istenen düzeyde olmamasına sebep olmaktadır.
Türkiye, Kanada ve Avrupa’da ChatBot proje danışmanlığı ve geliştirme işleri yapan hızlıYOL Teknoloji firmasının iş geliştirme yöneticisi Aydın Özçekiç, ChatBot konusunda kullanıcı deneyimi ve senaryo çalışmalarının önemi üzerinde durarak, başarılı projeler için ChatBot konusunda deneyimli ekiplerle çalışılması gerektiğini vurguladı. Aynı şirketin CTO’su Türkan Ayar ise ChatBot projelerinde doğru analiz, yerinde yapay zeka kullanımının önemli olduğunu vurgulayarak, farklı mesajlaşma uygulamalarında aynı deneyimin yaşanması için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini belirtti.
Daha detaylı bilgi için hızlıYOL Teknoloji ChatBot ekibine ulabilirsiniz.
Önümüzdeki günlerde ChatBot konusunu daha fazla duymaya başlayacağız gibi görünüyor. Terminator’un ilk ataları bize mesajlaşma uygulamaları içerisinde ulaşmaya başladılar bile.